Leta i den här bloggen

måndag 10 augusti 2009

En kortfattad historik över nästan allting - Bill Bryson

En kortfattad resumé av en kortfattad historik...

En drivet skriven vetenskapsjournalistisk bok, med höga ambitioner men med lägre utfall.

Boken går inte mycket igenom teknik, medicin, etc utan endast de klassiksa vetenskaperna och deras utveckling: universum och dess fysik, mikrokosmos och dess fysik, kemi, biologi, vad vi känner till om jorden och dess historia, och om människan och dess historia.

Behållningen är att man får reda på vid varje tidpunkt i historien vad man visste då, vad man upptäckte och hur man kunde göra det - till exempel, hur vet vi att jordens kontinenter rört sig genom årmiljonerna? Hur kunde man sluta sig till det, vilka fakta hade man, och vilket var motståndet, den rådande uppfattningen? Det blir detektivlikt. Och dessutom ges ofta intressanta, eller roliga, personteckningar av de mest kända forskarna.

Nackdelen med detta, jämfört med titelns ambitioner är att boken blir lite väl mycket kuriosa om personer och historiska situationer, och mindre om vad vi vet och varför. Kanske kunde författaren på något sätt påpeka vad han själv skulle tagit med om han hade haft plats och/eller tid. Fast till hans försvar skriver han redan i förordet att titeln är större än innehållet (men det är också allt).

Boken är läsvärd och allmänbildande. Det är väl bra så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar